Vajon meddig megy Orbán a trumpi úton?

Orbán Viktor egy fontos publicisztikával jelentkezett a napokban a Hungarian Review című online lapban. Az angol nyelvű cikk a Hungary and the Crisis of Europe címet viseli, azaz magyarul: Magyarország és az európai válság. Ebben a terjedelmes írásban a miniszterelnök elemzi a magyar migrációs és védelempolitika főbb irányvonalát, és megpróbál választ adni arra, hogy miért került válságba Európa, és miért kéne inkább Donald Trumpra hallgatni migrációs kérdésekben.

Orbán Viktor szerint Európa válsága 2005-ben kezdődött, amikor két alapító EU-tagállam polgárai nemet mondtak az Európai Unió alkotmányára. Ezt a helyzetet a brüsszeli bürokraták a Lisszaboni Szerződéssel kívánták megoldani, amiknek viszont az lett a következménye, hogy ma már az Európai Bizottság túl nagy hatalmat gyakorol, már nem a (közkedvelt és csontig lerágott kifejezéssel élve) a „szerződések őre”, hanem aktív döntéshozóként olyan szabályok elfogadtatásán igyekszik, amikkel a tagállamok egyharmada nem ért egyet. Orbán szerint semmilyen intézmény nem helyettesíthet egy államot. Eklatáns példával illusztrálja a helyzetet: Brüsszel számos helyzetben döntésképtelennek bizonyult, vagy nem a jó kérdésekkel foglalkozott, mert a kérdés nem az, hogy a gumicsónakon érkező migránsoknak a gumicsónak mely részén kell kijelölni nemdohányzó részleget, hanem az, hogy egyáltalán jöjjenek-e gumicsónakon migránsok, be kell-e őket engednünk.

Orbán szerint fontos, hogy erősek legyünk, mert migrációs veszély fenyeget minket. A magyar Alaptörvény feketén-fehéren kimondja, hogy az egyik legfontosabb kötelesség a magyar állampolgárok védelme. Emellett persze rendkívül fontos vállalkozás a schengeni határok védelme is. Orbán szerint minden illegális migránst vissza kell toloncolni a hazájába, amennyiben pedig az nem biztonságos, akkor egy biztonságos harmadik országba kell visszatoloncolni. Minden országnak joga van ahhoz, hogy saját maga döntse el, kiket akar beengedni az országba, és kiket nem.

dpp_15-1-740x400.jpg

A felhúzott kerítés mögött belépésre vár egy család az egyik magyarországi tranzitzóna bejáratánál (fotó: Járdány Bence, forrás: abcug.hu)

A védelem legfontosabb eszköze a határ mentén felhúzott kerítés. A miniszterelnök örömmel nyugtázza, hogy ma már konszenzus van Európában a külső határok védelmének fontosságát illetően, továbbá egyetértés van abban, hogy a segítséget kell közelebb vinni, nem az embereket kell onnan idehozni, valamint rendkívül fontos a kibocsátó és a tranzitországokkal való jó kapcsolat ápolása.

Magyarországnak kötelessége feltartóztatni a rendszerből hasznot húzni akaró migránsokat, de akár az áldozatokat is, és nyilvánvalóvá kell tennie, hogy a határt illegálisan átlépőket bebörtönzik vagy kitoloncolják – írja Orbán. Szükség van erre. „Ha a saját védelmünkről van szó, nincsen humánus megoldás.” – véli Magyarország miniszterelnöke.

Orbán Viktor megemlíti – mint követendő javaslat – Donald Trump bevándorlással kapcsolatos terveit. A miniszterelnök üdvözli, hogy az Egyesült Államok újdonsült elnöke a világ legjobb titkosszolgálatát szeretné megszervezni Amerikában, elzárkózik a demokráciaexporttól, és fontos intézkedésként tekint a határok megerősítésére. Hangsúlyozza, hogy akárcsak a kelet-európai tagállamok vezetői, Trump szintén fenyegetésként tekint a migrációs nyomásra, és megoldást is kínál rá, miközben az uniós javaslatok mindeddig semmit nem oldottak meg.

Az tehát világos, hogy Orbán Viktor szívesen haladna tovább a Donald Trump által vágott csapásirányban. Mi az, amit Magyarország miniszterelnöke követendő példának tart, és vajon meddig követné a trumpi utat?

Mit javasol Donald Trump?

Az Egyesült Államok új elnöke még a megválasztása előtt, a kampány során hangsúlyozta, hogy a bevándorlás terén drasztikus változásokat eszközölne. A weboldalán elérhető a bevándorlási reform terve, amelyben röviden felsorolja, milyen intézkedést vezetne be (vagy szüntetne meg), és röviden meg is indokolja, hogy miért.

  • Egy határok nélküli nemzet nem nemzet – azaz a déli határszakaszon fel kell húzni egy falat (vagy kerítést).
  • Egy törvény nélküli nemzet nem nemzet.
  • Egy nemzet, amely nem szolgálja a saját állampolgárai érdekeit nem nemzet – azaz minden bevándorlással kapcsolatos tervet az amerikaiak érdekeit szolgáló munkahelyteremtés, fizetésemelés és a biztonság növelése alá kell rendelni.

Trump megmondta: A határzár költségeit Mexikónak kell állnia, mivel véleménye szerint Mexikó vezetői az illegális bevándorlással éveken keresztül húztak hasznot az Egyesült Államokból, többek között a bűncselekmények és a szegénység exportjával. Ezek költségét egészen eddig az USA viselte az esetleges egészségügyi ellátási kiadásoktól kezdve a lakhatáson keresztül az oktatási és jóléti ráfordításokkal bezárólag. Trump hozzáteszi, hogy az illegálisan érkezettek számos bűncselekményt követtek el amerikai állampolgárok kárára. (Meg kell jegyezni, hogy nincsen olyan statisztika, amely ezt alá tudná támasztani. A Quartz Media szerint két figyelemre méltó adatból indulhatunk ki ahhoz, hogy mérlegelni tudjuk, igaz-e ez az állítás vagy nem. Az egyik adat szerint a növekvő bevándorlással nem nőtt az elkövetett bűncselekmények aránya.  A másik adat: a börtönökben kevesebb a külföldi, mint az amerikai származású.)

Donald Trump 2017. január 25-én bejelentette, hogy a Belbiztonsági Minisztérium ki fog adni egy heti listát a bevándorlók által elkövetett bűncselekményekről.

Szerinte Mexikó hasznot húz abból is, hogy az USÁ-ban dolgozó mexikói származású emberek a fizetésük vagy egyéb járandóságaik jelentős részét hazaküldik. Mivel Amerikát Mexikó miatt kell megtisztítani, Mexikónak kell feltakarítania maga után - véli az Egyesült Államok 45. elnöke.

Mexikó tehát kénytelen lesz kifizetni a falat (vagy kerítést), eközben pedig az USA:
- lefoglalja a feketemunkából származó összes jövedelmet;

- megemeli a mexikói CEO-knak és diplomatáknak kiadott ideiglenes vízumok költségeit, vagy ha indokolt, akkor ki sem adják nekik;

- minden határátlépési engedély költségét emelik.

Az USA számára kulcsfontosságú a jogok és az amerikai alkotmány védelme – rögzíti Trump. Ehhez fontos lenne az Immigration and Customs Enforcement (bevándorlás és vámellenőrzést biztosító végrehajtó szerv) tisztviselőinek számát megháromszorozni.

A bűncselekményt elkövetett külföldiek kötelező visszaküldése szükséges. Minden bűnözőt haza kell küldeni. Ha kell, vissza kell vonni minden vízumot abból az országból vagy abba az országba, amelyikből az adott bűnelkövető származik.

Trump szerint az illegális határátlépőket a letartóztatásuk után mindaddig őrizetben kell tartani, ameddig vissza nem küldik őket oda, ahonnan jöttek.

Meg kell vonni minden támogatást a bűnözőknek menedéket nyújtó, a szövetségi bűnüldöző szervekkel együttműködni nem hajlandó városoktól.

Emelt összegű pénzbírsággal kell illetni mindenkit, aki a vízuma lejárta után is az Egyesült Államok területén tartózkodik, és ezzel nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Büntetőjogi szankciókkal illetnék azokat, akik megtagadják a hazatérést.

Nagyon fontos Trump szerint, hogy megszüntessék a születési alapon járó állampolgárság intézményét.

Az amerikaiakat kell az első helyre tenni, hiszen a külföldiek miatt a bérek alacsonyak maradtak, a munkanélküliség továbbra is magas, a szegény emberek számára nehéz középosztályi szintű béreket elérni. Itt az ideje, hogy az amerikaiakat részesítsék előnyben a munkaerőpiacon, és véget kell vetni a jóléti kiadásokkal való visszaéléseknek is. Az eddig külföldi fiataloknak juttatott karrierprogramot meg kell szüntetni, és helyette az amerikai fiataloknak kell újat nyitni. A menekültkénti elismerés kritériumait szigorítani kell, ezzel is tovább csökkentve a visszaélés lehetőségét. Szerinte inkább árva amerikai gyerekeket kellene segíteni. Összességében csökkenteni kell a bevándorlást: mielőtt zöld kártyát adnának a külföldieknek, a már USÁ-ban élő munkanélküli amerikaiak és bevándorlók közül kellene választania új munkaerőt a cégeknek.

A tervek szerint a fentiek mellett Trump várhatóan alá fogja írni a menekültkénti elismerések és hét muzulmán többségű ország részére való vízumkiadás bizonytalan időre történő felfüggesztését is.

--------------------------------------

Donald Trump lesöpörte az asztalról Barack Obama bevándorláspolitikáját. Szerdán aláírta azt a végrehajtási rendeletet, amely alapján a mexikói határszakaszon felhúznák a kerítést. Trump úgy kommentálta a lépést, hogy „Amerika visszavette az irányítást a határai felett”. Trump eddigi intézkedései még egyedül a Barack Obama által nyújtott amnesztiát nem érintették.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumában Trump azt nyilatkozta:
- A törvény végre lesz hajtva, méghozzá határozottan lesz végrehajtva. Nem kellenek új törvények, a meglévő rendszer létező keretei között fogunk dolgozni.

Ami a kerítés felhúzását illeti: Mexikó nem hajlandó állni a költségeket.

building_the_wall.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Egyesült Államok és Mexikó határvonalán már mintegy 1000 km-en húzódik valamilyen fajta határzár (kerítés vagy fal). A Donald Trump által javasolt határzár több mint 1600 km hosszú lesz. (forrás)

 

Források (2017.01.27)

Orbán Viktor írása: http://www.hungarianreview.com/article/20170124_hungary_and_the_crisis_of_europe

Donald Trump bevándorláspolitikai reformja: https://assets.donaldjtrump.com/Immigration-Reform-Trump.pdf

http://www.washingtontimes.com/news/2017/jan/25/trump-eviscerates-obamas-immigration-policy/

http://www.vox.com/policy-and-politics/2017/1/25/14382054/trump-immigration-executive-orders

http://edition.cnn.com/2017/01/25/politics/donald-trump-build-wall-immigration-executive-orders/index.html

https://qz.com/895624/how-much-crime-is-committed-by-immigrants/

https://www.nytimes.com/2017/01/27/opinion/the-closing-of-trumps-america.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FTrump%2C%20Donald%20J.

https://www.nytimes.com/2017/01/27/us/trump-refugee-lowell-massachusetts.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FTrump%2C%20Donald%20J.

https://www.nytimes.com/2017/01/27/us/trump-refugee-lowell-massachusetts.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FTrump%2C%20Donald%20J.

https://www.nytimes.com/2017/01/26/business/economy/mexico-pay-border-wall-trump.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FTrump%2C%20Donald%20J.

https://www.nytimes.com/2017/01/26/us/trump-illegal-immigrants-crime.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FTrump%2C%20Donald%20J.

https://www.nytimes.com/video/us/politics/100000004893754/trump-orders-border-wall-with-mexico.html

https://www.nytimes.com/2017/01/26/nyregion/new-york-protest-trump-immigration-orders.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FTrump%2C%20Donald%20J.

https://www.nytimes.com/2017/01/02/us/illegal-immigrants-raids-deportation.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FTrump%2C%20Donald%20J.

https://www.nytimes.com/2017/01/25/us/politics/refugees-immigrants-wall-trump.html