Uniós állam- és kormányfők találkoztak tegnap Máltán

Az Európai Unió állam- és kormányfői egy informális találkozó keretében gyűltek össze Máltán. A máltai miniszterelnök, Joseph Muscat látta vendégül kollégáit Vallettában, hogy a migrációs válsághelyzetről tárgyaljanak. 

24september_asylum_fact_sheet_large_1.jpg

Valletta, Málta  - nem véletlenül népszerű a turisták körében (fotó: Alamy)

Az Európai Tanács tagjai elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben a Líbiával és az ENSZ-szervekkel való kapcsolat erősítését fontos célkitűzésként jelölik meg. Olaszország a földrajzi elhelyezkedése miatt rendkívüli módon ki van téve a migrációs válsághelyzetnek. Líbia közelsége miatt a menekültek és migránsok kedvelt célpontja. Olaszország rengeteg támogatást kapott az Európai Uniótól annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudja kezelni a migrációt, de a bevándorlási rendszer így is túl van terhelve, a környező szigetek zsúfolásig teltek már migránsokkal, nehéz megoldani az elszállásolásukat, miközben a hatóságoknak tengeri mentési és felderítési szerepet is el kell látniuk. Az új olasz miniszterelnök irányt váltott az elődjéhez képest, és nem szeretne több migránst beengedni az országba, ezért fontos előrelépésként tekint a Líbia és Olaszország által aláírt kétoldalú megegyezésre (amely egyébként, hadd jegyezzem meg, nem úttörő jellegű, hiszen már több ilyen kétoldalú megállapodás is született, amelyek kisebb-nagyobb - de inkább kisebb - eredménnyel végre si lettek hajtva.)

Az uniós állam- és kormányfők üdvözölték a két ország közti megegyezést. A tegnapi napon egy kilenc pontból álló nyilatkozatot fogadtak el Földközi-tenger középső részében húzódó migrációs útvonal kezeléséről. Az egyik legfontosabb célkitűzés az, hogy az unió segítse a líbiai parti őrség felkészítését, és szorosan együttműködjön Líbiával és a szomszédos országokkal Líbia déli határának védelmében. Az unió nagyobb támogatást nyújtana az ENSZ szervezeteinek a Líbiában élő migránsok élethelyzetének javítása érdekében. További célkitűzés az illegálisan érkezett migránsok önkéntes hazatérésének támogatása.

Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini az informális találkozó után az újságíróknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a legfontosabb az, hogy az unió egységet és erőt mutasson, ragaszkodjon az értékeihez, igaz legyen önmagához, és példát tudjon mutatni más országok számára a világon a többoldalú döntéshozatal (multilateralizmus), béke és biztonság, szabad és méltányos kereskedelem, együttműködés valamint az európai béke tekintetében.

epa_photo.jpg

Csoportkép a találkozó után. (forrás: EPA Photo)

A találkozón természetesen Orbán Viktor is részt vett. Orbán Viktor szerint egy országgal fog gyarapodni azon országok tábora, akik szerint az uniós országok határain kívül kell megállítani a menekülteket és migránsokat. Ez az ország pedig Olaszország, hiszen az új miniszterelnök az elődjétől eltérő álláspontot képvisel. Orbán szerint Olaszország is azon a véleményen van, hogy nem szabad "beengedni a problémát", hanem a segítséget kell odavinni, ahol szükséges.Orbán szerint komoly előrelépés lehet, ha "képesek leszünk Líbiába visszavinni' a migránsokat, és nem beengedni őket Európába.

Források:

http://news.sky.com/story/italy-strikes-deal-with-libya-to-fight-migrant-trafficking-10753905
http://www.consilium.europa.eu/hu/meetings/european-council/2017/02/03-informal-meeting/?amp;utm_medium=email&utm_campaign=Informal+meeting+of+EU+heads+of+state+or+government%2c+Malta+3+February+2017
https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/19903/eu-leaders-back-mogherinis-proposals-better-manage-migration-central-mediterranean_en